Dilemma

Sitter her og vet at det kun er 3 dager til jeg skal til sykehuset for å få operert inn en VP shunt. Den vil hjelpe til med å drenere noe av spinalvæska fra hjernen til magen min. Dette skal føre til lavere trykk inni hodet mitt, og  legen min sier at dette skal hjelpe på flere av problemene mine, og at de såg det var nødvendig da jeg hadde ICP måling for en mnd siden. Glad og fornøyd fordi noen endelig skjønte hva som er galt med meg, sendte jeg testresultatene til legene jeg var hos på The Chiari Institute i New York, USA for et år siden. Fikk att mail fra nevrokirurg P Bolognese, og han mener at jeg bør opereres, men at å operere inn shunt er kontraindisert…. Han mener at de må ta tak i andre ting, uten at han utdyper det noe mer i mailen. Bolognese ønsker en telefon konferanse for å prate om problemstillinga. Bolognese skriver i mailen at å operere inn shunt i slike tilfeller er noe de gjorde i “gamle dager”  på The Chiari Institute, men har gått bort fra det pga for liten bedring hos pasienten.

Jeg har spurt legen min i Norge hva han mener om dette, og om han er villig til å stille opp på dette. Hvis jeg insisterer så stiller han opp, men han mer at på dette området ligger Norge foran USA og at det ikke vil komme noe ut av en tlf konferanse. Han mener også at de ikke gjør de samme testene for å sjekke trykket inni hodet i USA som i Norge, derfor kan ikke legene i USA uttale seg om de resultatene.

Så nå sitter jeg her og kjenner på hele meg at operasjonen nærmer seg, og jeg er fortsatt ikke sikker på hvem jeg skal stole på. Gjør jeg ikke det de anbefaler i Norge, da har de ikke mer å tilby meg her, så da er jeg overlatt til meg selv. Og gjør jeg det må jeg da regne med å leve livet mitt slik jeg har det nå, og det orker jeg ikke tenke på en gang. Har jo et annet alternativ. Jeg kan bruke mange hundre tusen fra egen lomme for å reise til The Chiari Institute for å få operasjon der. Men det er jo ikke så enkelt å få til det heller. Så har jeg egentlig noe valg???

 

http://www.chiariinstitute.com/

Dette er utenfor sykehuset der The Chiari Institute ligger.


Det “obligatoriske” bildet alle  tar.

Reisa jeg hadde til The Chiari Institute var verdt alle pengene jeg brukte på det. Der var det leger og sykepleiere som kunne MYE om chiari. Alle symptomene mine hadde de logiske forklaringer på, og alle var knyttet til chiarien min på en eller annen måte. Fikk virkelig føle at de skjønte hvorfor jeg var som jeg var. Og da jeg fortalte hva flere leger i Norge har sagt om at jeg bare tenker meg syk, da såg de bare vantro på meg. Og etter jeg var der, har jeg skrevet mail til legene der hvis det er symptomer som dukker opp. De svarer som regel på mailen i løpet av et døgn, jeg får korte svar, men likevel nok svar til at jeg slår meg til ro med svaret. Jeg er så glad legene på The Chiari Institute finnes!!!!
http://www.chiariinstitute.com/ På sidene til The Chiari Institute er det også flere undervisningsvideoer der de forklarer forskjellige områder som har med chiari å gjøre på en enkel og lettfattelig måte.

Så da får jeg vel bruke noen timer til på å prøve å finne ut hva jeg skal gjøre, og om jeg stoler mest på legen i Norge eller legen i USA…..

ICP MÅLING

Ja, da er det et par uker siden jeg var inne på sykehuset for en ICP måling.  Under den målingen sjekker de trykket en har inni hodet. Det gjør de ved å borre et lite hull i kraniet, og så putte en trykkmåler inn i hjerna. Denne trykkmåleren blir kobla til en datamaskin som registrerer hvordan trykket er, og registrerer svingningene i trykket. Oftest foregår denne registreringen i 24 timer, og i den perioden er en “bundet” til senga, og kan ikke gå andre steder.

Var kjempe spent før jeg skulle inn på Riksen. Er nesten tre år siden jeg fikk Arnold Chiari Malformasjon 1 diagnosa mi nå, og de to siste av de årene har jeg kjempet mot systemet føler jeg. Da har jeg vært på et annet sykehus, og jeg har gjentatte ganger vært inne for undersøkelser og fått beskjed om at det ikke er noe fysisk galt med meg. Dette er ganske så frustrerende når jeg kjenner at kroppen min svikter både her og der, og symptomene bare kommer i en jevn strøm. Derfor var jeg kjempe spent før jeg skulle inn, nytt sykehus og nye leger som ser på problemet.

Mottakelsen jeg fikk på Riksen var helt suveren. Den første dagen var det et velsmurt maskineri som møtte meg, der det var minimalt med venting, og jeg fikk prate med en lege utenfor det planlagte, bare fordi jeg hadde en del spørsmål.


Etter alle samtalene med leger og sykepleier den første dagen, fikk jeg litt fritid. Da reiste vi ut i det flotte vårværet i Oslo, og var skikkelige turister og såg på bla Holmenkollen.


Dagen for innleggelsen av trykkmåleren kom, og jeg var jo ganske så rolig egentlig, for jeg visste jo hva jeg gikk til. Har hatt en ICP måling like etter jeg fikk diagnosa mi. Jeg hadde tenkt gjennom følelsen av å høre at de borrer hull i hodet mitt flere ganger, og trodde jeg var forberedt. Men den gang ei. Dette er et inngrep som de utfører bare med lokalbedøvelse, så får jo med seg alt som skjer, og ikke minst hører alt som skjer. Så når borringa i hodet mitt begynte, ja da begynte tårene mine å renne også. En så fryktelig absurd opplevelse. Og i tillegg så var jeg så livredd for at hele inngrepet skulle være “uten grunn”, og at legene nok en gang skulle si at jeg var fysisk frisk. Og mens tårene rant så tenkte jeg samtidig at her må jeg ligge stille. Frister ikke å bevege hodet når en vet at de driver med noe inni hodet akkurat. Men bortsett fra tårene så gikk alt helt greit. Jeg kjente ingen smerter eller noen ting, og å ligge tilkobla til en datamaskin en periode hadde jeg gjort tidligere. Den gangen var det tidenes verste torden over Oslo, og jeg låg og tenkte på at hodet mitt var kobla til en datamaskin, og at den datamaskinen var kobla til strømmen. Så vurderte lenge hva slags vern for lynnedslag de hadde på sykehuset 🙂 Så følte vel jeg hadde vært gjennom “det verste” en kan ha med tilkobla datamaskin. Greit, det er ikke noe gøy å ikke kunne gå på do, men måtte bruke dostol ved senga inne på et rom med tre andre pasienter. Men må man så må man, og det er jo ikke verdens undergang.

Sliten etter en lang dag med mange følelser og grining. 

Jeg hadde målingen gående over 2 døgn fordi legene gjerne ville ha ei periode uten trykksenkende medisiner også. Første dagen med måling gikk greit, da satt jeg i senga, slik jeg har sittet og sovet i 14 måneder, men til natta måtte jeg legge meg flatt, for de ville ha måling på det også. For å si det sånn så sov jeg ikke så mye den natta. Får så vondt i hodet av å ligge flatt. Neste dag fikk jeg beskjed om at de ville ha meg liggende en del flatt da også for å provosere fram problemene. Så da var det bare å spørre sykepleierene etter smertestillende med jevne mellomrom for å komme gjennom det døgnet også. Sykepleierene og legene var supre, og jeg fikk alltid medisiner om jeg sa jeg hadde vondt. Noen ganger kom de faktisk også og sa at de syntes det såg ut som jeg hadde vondt slik at jeg fikk mer medisiner. Det beste med hele oppholdet var da legene kom og sa at de såg hva som er problemet mitt. Jeg har for høyt trykk inni hodet, det er det som kan for en stor del av problemene mine som jeg sliter med om dagen! Legene mente også at dette var noe som burde vært diagnostisert mye tidligere på de andre sykehusene jeg hadde vært. Selv om jeg ikke vil være syk, så var det så godt å få vite at jeg faktisk er syk. At det er målbare, objektive ting som sier at jeg er syk. Det er ikke at jeg tenker feil som gjør meg syk. Så det er bestemt at jeg skal tilbake og få operert inn en shunt, som er et dreneringssystem som fører noe av spinalvæska i hjerna ned til magen. Denne shunten kan justeres slik at den drenerer akkurat passe mye til at trykket inne i hodet mitt blir best mulig for meg. Så det blir spennende å se hvordan det blir.

Slik ser en ut når en har vært hos legen og fått på plaster.

 

Så lite plaster er nødvendig å ha 🙂



 

 

#chiari #chiarimalformasjon #chiarimalformation #chiaritype1 #acm #hydrocephalus #vannhode #hodepine #trykkmåling #icp #ikkehypokonder #rikshospitalet #nevrokirurgiskavdeling